|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Przyjęcie w imieniu dziecka spadku z dobrodziejstwem |
Autor |
Wiadomość |
Anna_Kw
|
Wysłany: 2011-08-01, 09:20 Przyjęcie w imieniu dziecka spadku z dobrodziejstwem
|
|
|
Prosze pomóżcie mi, urodziłam dziecko po śmierci jego ojca. Sprawa spadkowa odbyła się dopiero w lipcu b.r. ponieważ czekałam na ojcostwo sądowe. Przyjęłam z dobrodziejstwem inwentarza z urzędu bo od śmierci jej ojca minęło 6 miesięcy a wiedziałam w dniu wypadku :( ile kosztuje spis inwentarza, gdzie powinnam złożyć wniosek. Jak zarządać od jego rodziny ujawnienia jego własności bo przecież mogą zataić.Było na pewno kinoi domowe na raty :( i prze to jest zadłużenie tez o komornika dług 1450zł.Kto płaci za spis, czy mogę prosić o zniesienie opłaty? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-08-09, 06:11 Koszty spisu inwentarza
|
|
|
Z zgodnie z art. 644 KPC, jeżeli złożono oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza, a inwentarz nie był przedtem sporządzony, sąd wyda postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza.
Aby więc dokonać spisu inwentarza należy złożyć w sądzie stosowny wniosek o sporządzenie tego spisu, chyba że sąd wyda takie postanowienie działając z urzędu. W przypadku złożenia oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza sąd powinien wydać postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza z urzędu (mimo tego często sąd tego nie robi).
Sporządzenie spisu inwentarza wiąże się z konieczności dokonania stosownych opłat sądowych.
Jak wskazuje art. 49 pkt 3 Ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 167, poz. 1398 ze zm.) od wniosku o sporządzenie spisu inwentarza pobiera się opłatę stałą w wysokości 50 zł.
Stosownie zaś do art. 53 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (tekst jednolity: Dz. U. z 2006 r. Nr 167, poz. 1191 ze zm.), za dokonanie spisu inwentarza albo innego spisu majątku pobiera się stałą opłatę w wysokości 10 % przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego za każdą rozpoczętą godzinę.
Można się ubiegać o zwolnienie z w/w kosztów. Sąd może zwolnić stronę z obowiązku uiszczenia kosztów sądowych jeżeli strona wykaże, że nie jest ich w stanie ponieść bez uszczerbku dla koniecznego utrzymania własnego i rodziny.
Jeżeli sąd zwolni stronę z kosztów sporządzenia spisu inwentarza to zastosowanie będzie miał § 5 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 1 października 1991 r. w sprawie szczegółowego trybu postępowania przy zabezpieczaniu spadku i sporządzaniu spisu inwentarza (Dz .U. z 1991 r. Nr 92, poz. 411 ze zm.). Stosownie do tego przepisu, jeżeli postanowienie o zabezpieczeniu spadku lub o sporządzeniu spisu inwentarza wydane zostało, z urzędu lub na wniosek osoby nie mającej obowiązku uiszczenia kosztów sądowych, sąd postanawia ściągnięcie tych kosztów z majątku spadkowego. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|