|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Problemy z testamentem notarialny |
Autor |
Wiadomość |
bialyzs3
|
Wysłany: 2013-03-18, 11:16 Problemy z testamentem notarialny
|
|
|
2-3 miesiące temu zmarł mój dziadek, miał sporządzony testament notarialny, w którym jestem osoba dziedziczącą dom, niestety mój wujek (jego syn) nie chce otworzyć testamentu ponieważ ma pomylone w dowodzie dane ojca (mojego dziadka). Czy jest jakaś możliwość, aby to rozwiązać? Czy wujek musi być obecny przy otwarciu testamentu jeżeli nie jest w nim uwzględniony? |
|
|
|
 |
Nadia
Nadia
|
Wysłany: 2013-03-26, 23:30
|
|
|
Z tego co sie orientuje to jesli testament zostanie otworzony w sadzie to nie musi on uczestniczyc w otwarciu testamentu, jesli chodzi o notarialne otwarcie spadku to obecni musza byc spadkobiercy ustawowi i notarialni na dodatek nikt nie moze zaprzeczyc testamentowi i napewno wychodzi to drozej niz w sadzie okolo 700 - 800 zł (w sadzie ok 150 zł) |
|
|
|
 |
janeczek
|
Wysłany: 2013-05-20, 16:59
|
|
|
Idź z tym do sądu, w tym przypadku nie powinno być żadnego problemu tzn. nie będzie potrzebny do tego twój wujek. Aby się upewnić możesz jeszcze skorzystać z pomocy jakiegoś doradcy prawnego czy adwokata. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|