|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Jak zmienić testament? |
Autor |
Wiadomość |
Marta
Gość
|
Wysłany: 2010-10-23, 19:56 Jak zmienić testament?
|
|
|
Kilka lat temu sporządziłam testament w którym powołałam do spadku swojego bratanka. Jednak wyszłam za mąż i chciałabym, aby spadek po mnie odziedziczył mój mąż, a gdyby on nie żył w chwili mojej śmierci to bratanek.
Testament został spisany u notariusza. Jak odwołać poprzedni testament? Czy muszę to zrobić u notariusza? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-10-28, 15:04
|
|
|
Jak wskazuje art. 943 Kodeksu cywilnego, spadkodawca może w każdej chwili odwołać zarówno cały testament, jak i jego poszczególne postanowienia.
Odwołanie testamentu może nastąpić bądź w ten sposób, że spadkodawca sporządzi nowy testament, bądź też w ten sposób, że w zamiarze odwołania testament zniszczy lub pozbawi go cech, od których zależy jego ważność, bądź wreszcie w ten sposób, że dokona w testamencie zmian, z których wynika wola odwołania jego postanowień (art. 946 KC).
Stosownie do art. 947 KC, jeżeli spadkodawca sporządził nowy testament nie zaznaczając w nim, że poprzedni odwołuje, ulegają odwołaniu tylko te postanowienia poprzedniego testamentu, których nie można pogodzić z treścią nowego testamentu.
Każdy nowy testament (w każdej dopuszczalnej formie) odwołuje, stosownie do podanych powyżej przepisów Kodeksu cywilnego, poprzedni testament, niezależnie od tego w jakiej formie ten poprzedni testament był sporządzony.
Jeżeli więc sporządzi Pani nowy testament, w którym powoła Pani do całości spadku męża, to poprzedni w którym powołała Pani do całości spadku bratanka, to tym samym odwoła Pani pierwszy testament.
Sporządzając testament może Pani skorzystać z instytucji podstawienia uregulowanej w art. 967 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli osoba powołana jako spadkobierca testamentowy nie chce lub nie może być spadkobiercą, spadkobierca ustawowy, któremu przypadł przeznaczony dla tej osoby udział spadkowy, obowiązany jest, w braku odmiennej woli spadkodawcy, wykonać obciążające tę osobę zapisy, polecenia i inne rozrządzenia spadkodawcy.
Może więc Pani sporządzić w którym powoła Pani do całości spadku swojego męża, a jeżeli nie mógłby on po Pani dziedziczyć (bo nie będzie żył w chwili Pani śmierci) to powołuje Pani do spadku bratanka. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|