|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Przepisanie spadku, jaka procedura i opłaty |
Autor |
Wiadomość |
jendrush
|
Wysłany: 2015-03-06, 12:21 Przepisanie spadku, jaka procedura i opłaty
|
|
|
Dzień dobry. Mam prośbę o pomoc w sprawie nabycia spadku. Sytuacja wygląda następująco. Do przepisania jest dom z działką, który miał dwóch współwłaścicieli - mojego dziadka, oraz babcię. Babcia nadal żyje i nalega abym załatwił sprawę przepisania całości na mnie. No więc precyzując - dziadek z babcią byli współwłaścicielami, dziadek umarł w 2006 r., lecz napisał testament notarialnie. W tym testamencie opisał że wszystko chce przekazać właśnie mnie. Babcia z dziadkiem mają dwie córki, jednakże obie się godzą na przepisanie własności na mnie. Teraz moje pytania - jak wygląda procedura przepisania tego na mnie uwzględniając opisaną przeze mnie sytuację? Jakie opłaty wiążą się z tą procedurą? Ile cały proces może trwać? Jakie dokumenty są potrzebne? Z góry dziękuję za odpowiedź, będę bardzo wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
 |
Kkochan
|
Wysłany: 2016-10-14, 09:13
|
|
|
Najlepiej jak udasz się do radcy prawnego, któremu dokładnie przedstawisz całą sytuacje. |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2016-10-15, 12:05
|
|
|
Należy:
1. przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie spadku po dziadku (50 zł - opłata sądowa). Dokumenty do sądu: testament, akt zgonu dziadka, akt małżeństwa babci, akty urodzenia córek dziadka albo akt małżeństwa dla zamężnych.
2. przeprowadzić postępowanie o podział majątku wspólnego - Pan z babcią. Koszt - 300 zł - opłata od wniosku do sądu jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt podziału. Dokumenty: postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po dziadku, księga wieczysta nieruchomości.
Można też notarialnie ale koszty zależne od wartości nieruchomości, zapewne większe niż 300 zł.
3. pominięte w testamencie dzieci dziadka mogą ewentualnie żądać zapłaty zachowku.
Służę pomocą:
radca prawny Łukasz Obrał, kontakt: na priv lub kontakt@prawo-porady.pl |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|