|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
darowizna na wnuczke |
Autor |
Wiadomość |
as1czka
|
Wysłany: 2012-11-20, 21:55 darowizna na wnuczke
|
|
|
Witam. Sytuacja wygląda tak. Moi dziadkowie mieli wykupione mieszkanie, po czym niestety mój dziadek zmarł. Wiec połowa mieszkania czyli część dziadka jest podzielona na trzy (na zone dziadka, córke i syna). Babcia oraz mama całą swą część czyli 5/6 chcą zrobić darowizne na mnie, lecz wujek nie chce się odpisać. A ani babcia ani moja mama też nie chcą go spłacać z tej jego 1/6 cześci mieszkania ponieważ nigdy się nie opiekować nie odzywał do dziadków itp. A z tego co wiem można mu założyć sprawę w sądzie i odebrać mu ta 1/6. tylko pytanie czy to prawda? i ile mniej wiecej taka sprawa by kosztowała? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-12-09, 08:30
|
|
|
Jeżeli wujek się nie zgodzi na "odpisanie" swojego udziału na Panią to nie można go do tego zmusić na drodze prawnej.
Można wujkowi "odebrać" jego udział przeprowadzając dział spadku połączony z podziałem majątku wspólnego babci i dziadka. Z tym, że wujek w wyniku takiego podziału otrzyma, co do zasady spłatę, odpowiadającą wartości 1/6 udziału.
Opłata od wniosku o dział spadku - 500 zł. Opłata od wniosku o podział majątku wspólnego małżeńskiego - 1000 zł. Łącznie opłata wynosi 1500 zł.
Z tym, że niektóre sądy tak interpretują ustawę o opłatach sądowych w sprawach cywilnych, że wynosi ona 1000 zł - art. 51 ust. 2 ustawy - opłatę stałą w kwocie 1 000 złotych pobiera się od wniosku o dział spadku połączony ze zniesieniem współwłasności, a jeżeli zawiera on zgodny projekt działu spadku i zniesienia współwłasności, pobiera się opłatę stałą w kwocie 600 złotych.
Z tym, że nie można dokonać podziału w ten sposób, że mieszkanie przypadłoby Pani - Pani nie jest spadkobiercą. Mieszkanie mogłoby "w całości" przypaść babci lub mamie, a ta może w dalszej kolejności podarować Pani mieszkanie.
Pozostali współspadkobiercy mogą Pani podarować swoje udziały w mieszkaniu (opłata notarialna uzależniona jest od wartości tych udziałów, może Pani skorzystać z ulgi w podatku od spadku i nie płacić tego podatku), a następnie przeprowadzić zniesienie wspówłasności - opłata sądowa 1000 zł.
Ta opcja jest tańsza.
Proszę pamiętać także, że składając wniosek do sądu można się ubiegać o zwolnienie z kosztów.
Rozpoczynając działania w sprawie należy się liczyć, że trzeba będzie wujka spłacić - 1/6 wartości mieszkania. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|