|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Dziedziczenie posiadania |
Autor |
Wiadomość |
Viktor
Gość
|
Wysłany: 2010-11-01, 14:30 Dziedziczenie posiadania
|
|
|
Witam
Mam pytanie czy możliwe jest dziedziczenie posiadania? Używam do przejazdów do swojego pola nieutwardzonej drogi polnej (ale widać koleiny), drogą tą jeźdzę tylko ja, a wcześniej mój ojciec nią jeździł przez 46 lat. Właściel (chyba gmina) nie interesuje się tym kawałkiem gruntu (wyrosły dzikie drzewa które mają obecnie około 15 m wysokości). Czy mogę odziedziczyć posiadaie tej drogi?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-11-08, 22:18 Dziedziczenie posiadania.
|
|
|
Jak wskazuje art. 922 § 1 Kodeksu cywilnego, prawa i obowiązki majątkowe zmarłego przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób stosownie do przepisów księgi niniejszej.
Posiadanie nie jest, ani prawem, ani obowiązkiem. Jest to stan faktyczny. Jednak w doktrynie prawa oraz w orzecznictwie dominuje pogląd, iż posiadanie podlega dziedziczeniu.
Jak wskazuje postanowienie Sądu Najwyższego z 28 kwietnia 1999 r., sygn. akt. I CKU 105/98, OSNC Nr 11/1999, poz. 197, dziedziczenie posiadania rzeczy polega na przejściu na spadkobierców - z mocy prawa, z chwilą otwarcia spadku - wszystkich skutków prawnych, jakie wynikały z jej posiadania przez spadkodawcę, nie zależy natomiast od tego, czy spadkobiercy objęli w faktyczne władztwo rzecz znajdującą się dotychczas w posiadaniu spadkodawcy, a więc czy kontynuują jego posiadanie.
Powyższe może mieć zastosowaniu przy posiadaniu służebności. Art. 352 § 1 KC wskazuje, iż kto faktycznie korzysta z cudzej nieruchomości w zakresie odpowiadającym treści służebności, jest posiadaczem służebności.
Natomiast § 2 art. 352 KC mówi, iż do posiadania służebności stosuje się odpowiednio przepisy o posiadaniu rzeczy.
Skoro Pana ojciec korzystał z cudzej nieruchomości w zakresie odpowiadającym służebności przejazdu przez 46 lat to należałoby w Pana sprawie zastanowić się czy nie miało miejsce zasiedzenie służebności przejazdu.
Służebność gruntowa może być nabyta przez zasiedzenie tylko w wypadku, gdy polega na korzystaniu z trwałego i widocznego urządzenia. Przepisy o nabyciu własności nieruchomości przez zasiedzenie stosuje się odpowiednio (art. 292 KC). |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|