|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Środki zgromadzone na koncie spadkodawcy. |
Autor |
Wiadomość |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2010-10-23, 20:53 Środki zgromadzone na koncie spadkodawcy.
|
|
|
Dzień dobry
Moja ciotka pozostawiła upoważnienie bankowe zgodnie z którym zostałem upoważniony do środków na jej koncie po jej śmierci.
Bank wypłacił mi pieniądze. Jednak spadkobiercy ciotki - jej dzieci żądają abym zwrócił im te pieniądze. Grożą mi sądem. Czy mają rację? Czy powinienem oddać spadkobiercom ciotki te pieniądze? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-10-28, 16:46 Dyspozycja na wypadek śmierci.
|
|
|
Środki z konta jakie bank ma wypłacić wskazanej osobie na podstawie dyspozycji posiadacza konta po jego śmierci nie wchodzą w skład spadku.
Nie musi się Pan obawiać, że spadkobiercy „odzyskają” tą kwotę.
Powyższe wynika przepisów Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665).
Jak wskazuje art. 56 ust. 1 tej ustawy, posiadacz rachunku oszczędnościowego, rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego lub rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej może polecić pisemnie bankowi dokonanie - po swojej śmierci - wypłaty z rachunku wskazanym przez siebie osobom: małżonkowi, wstępnym, zstępnym lub rodzeństwu określonej kwoty pieniężnej (dyspozycja wkładem na wypadek śmierci).
Według ust. 2 art. 56, kwota wypłaty, o której mowa w ust. 1, bez względu na liczbę wydanych dyspozycji, nie może być wyższa niż dwudziestokrotne przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku, ogłaszane przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za ostatni miesiąc przed śmiercią posiadacza rachunku.
Najważniejszy w Pana sytuacji jest natomiast przepis art. 56 ust. 5 który wyraźnie wskazuje, iż kwota wypłacona zgodnie z ust. 1 (a więc na podstawie dyspozycji posiadacza konta) nie wchodzi do spadku po posiadaczu rachunku. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|