|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Zachowek dla rodzenstwa |
Autor |
Wiadomość |
Wiosna123
|
Wysłany: 2011-07-18, 22:15 Zachowek dla rodzenstwa
|
|
|
Witam,
Moja siostra cały swój majątek zapisała osobie obcej. W chwili śmierci była wdową. Miała syna,który zrzekł się dziedziczenia (umowa zrzeczenia się dziedziczenia), oraz wnuka.
Nasi rodzice nie żyją od dawna. Czy w takiej sytuacji, gdy rodzice i jej mąż nie żyją, a syn i wnuk zrzekli się dziedziczenia, mogę jako siostra domagać się zachowku ?
Jeśli tak, to jaki jest mój udział ?
I drugie pytanie, jeżeli moja siostra sporządziła testament notarialny to czy mogę pomimo niego dziedziczyć po niej i jakoś wykluczyć osobę, którą ona wskazała?
Z góry dziękuje za odpowiedz. |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-07-19, 06:09 Zachowek dla rodzeństwa
|
|
|
Pani jako siostra nie znajduje się w kręgu osób uprawnionych do zachowku. Nie może się Pani zatem ubiegać o zachowek po siostrze.
Art. 991 § 1 Kodeksu cywilnego wskazuje, iż zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
Krąg osób uprawnionych do zachowku wskazany w art. 991 KC jest zamknięty. Nie ma w nim rodzeństwa.
Jeżeli chodzi o testament to jeżeli ten testament jest ważny to będzie miało miejsce dziedziczenie testamentowe. Wykluczyć spadkodawcę wskazanego w testamencie może Pani wyłącznie jeżeli udowodni Pani przed sądem, że testament jest nieważny lub jeżeli doprowadzi Pani do uznania spadkobiercy wskazanego w testamencie za niegodnego.
Podważać ważność testamentu może Pani jeżeli:
- testament nie spełnia wymogów formalnych przewidzianych w Kodeksie cywilnym
- testament został sporządzony przez siostrę:
a. w stanie wyłączającym świadome lub swobodne podjęcie decyzji i wyrażenie woli
b. pod wpływem błędu uzasadniającego przypuszczenie, że gdyby spadkodawca
nie działał pod wpływem błędu, nie sporządziłby testamentu tej treści
c. pod wpływem groźby
- siostra odwołała ten testament lub go zmieniła
Art. 928 § 1 KC wskazuje, iż spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:
1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy
2) podstępem lub groźbą nakłonił spadkodawcę do sporządzenia lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodził mu w dokonaniu jednej z tych czynności
3) umyślnie ukrył lub zniszczył testament spadkodawcy, podrobił lub przerobił jego testament albo świadomie skorzystał z testamentu przez inną osobę podrobionego lub przerobionego |
|
|
|
 |
Wiosna123
|
Wysłany: 2011-07-19, 06:57 Re: Zachowek dla rodzeństwa
|
|
|
Witam,
A jezeli testament został sporzadzony notarialnie i moja siostra podpisała z tą osobą notarialnie umowę o opiekę to czy łatwo można to podważyć? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-07-21, 13:43 Podważenie testamentu notarialnego
|
|
|
Trudno jest podważyć testament notarialny.
Testament jest sporządzany przez notariusza - profesjonalistę trudno zatem, aby popełnił on jakieś błędy formalne przy jego sporządzaniu.
Aby wykazać, że testament został sporządzony w stanie wyłączającym świadome lub swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli lub pod wpływem błędu albo groźby należy dysponować dowodami na te okoliczności.
Musiałaby Pani wykazać, że siostra miała jakieś zaburzenia psychiczne, które uniemożliwiły jej racjonalne dysponowanie swoim majątkiem w czasie sporządzania testamentu, albo to że była pod wpływem błędu lub sporządziła testament obawiając się, że groźba zostanie spełniona. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|