|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Wydziedziczenie. |
Autor |
Wiadomość |
Szczepan
Gość
|
Wysłany: 2010-11-11, 11:09 Wydziedziczenie.
|
|
|
Jak mogę wydziedziczyć mojego syna - pijaka, awanturnika, który ukradł mi sporą kwotę pieniędzy? Muszę iść z tym do jakiegoś urzędu? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-11-12, 07:20 Wydziedziczenie.
|
|
|
Art. 1008 Kodeksu cywilnego wskazuje, iż spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Przyczyna wydziedziczenia uprawnionego do zachowku powinna wynikać z treści testamentu (art. 1009 KC).
Aby zatem wydziedziczyć skutecznie syn musi Pan sporządzić testament (np. własnoręczny, notarialny), w którym oświadczy Pan, że wydziedzicza Pan syna i wskaże powód tego wydziedziczenia.
Należy też pamiętać, iż stosownie do art. 1011 KC zstępni wydziedziczonego zstępnego są uprawnieni do zachowku, chociażby przeżył on spadkodawcę.
Jeżeli więc syn ma zstępnych (dzieci, wnuki, itp) to w przypadku wydziedziczenia syna to oni będą uprawnieni do zachowku. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|