|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
czy płacić podatek od zaległego wynagrodzenia spadkodawcy? |
Autor |
Wiadomość |
Goya8
|
Wysłany: 2012-02-29, 14:49 czy płacić podatek od zaległego wynagrodzenia spadkodawcy?
|
|
|
Witam. W marcu 2011 roku zmarł mój były mąż. Jedynym spadkobiercą jest nasz małoletni syn. Mąż zostawił w spadku mieszkanie, które zgłosiłam do US w maju 2011r. Syn odziedziczył też zaległe wynagrodzenie w kwocie ok 13.000 zł. Pracodawca sam nie uregulował tego, więc założyłam sprawę w sądzie. W październiku 2011 zawarłam z pracodawcą przed sądem ugodę. Jednak do tej pory otrzymałam 2000 zł ( w grudniu 2011 ). Wynagrodzenia tego nie ujęłam we wcześniej złożonej deklaracji podatkowej, ponieważ nie wiedziałam, że trzeba to zrobić. Nie wiedziałam też jak sprawa się skończy. Wniosek o nabycie spadku uprawomocnił się 27.05.2011r. Moje pytanie dotyczy podatku od tego zaległego wynagrodzenia. Czy mogę złożyć jeszcze do US wyjaśnienie i kwota ta będzie wchodziła do masy spadkowej, a tym samym będzie zwolniona od podatku czy mam zapłacić podatek 18%? Pracodawca nie przekazał mi do dnia dzisiejszego żadnego dokumentu, na kwotę którą wpłacił mi na konto, nie wiem więc nawet czy on nie zapłacił już podatku. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|