|
Porady prawne - Prawo spadkowe
Wszystko na temat dziedziczenia. Spadek, testament, dział spadku, zachowek, długi spadkowe, podatek od spadku.
|
Czy należy się zachowek. |
Autor |
Wiadomość |
Anachid
|
Wysłany: 2011-07-26, 12:19 Czy należy się zachowek.
|
|
|
Witam! Proszę o rozwianie naszych wątpliwości.
Sytuacja wygląda następująco:
Dziadek mojej żony zmarł pozostawiając testamęt w którym prawdopodobnie zapisał wszystko nieadoptowanej wychowance. Ojciec żony , czyli jedyny syn spadkodawcy zmarł przed śmiercią dziadka. czy i w jakiej kwocie należy się zachowek żonie i szwagrowi?
Jeżeli zachowek jest należny to jak się o nigo ubiega. Czeka na nas sprawa spadkowa czy to podczas tej sprawy trzeba występować z jakimś pismem?
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 278 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-07-27, 20:59 Prawo do zachowku
|
|
|
Pana żona i jej brat są spadkobiercami ustawowymi dziadka.
Jeżeli zostali pominięci w testamencie to należy im się zachowek w wysokości odpowiadającej połowie z tego co odziedziczyliby gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe lub 2/3 z tego jeżeli są trwale niezdolni do pracy.
Jeżeli dziadek miał 1 dziecko (ojca Pana żony) i zmarł będąc stanu wolnego to zachowek dla Pana żony odpowiada 1/4 (1/2 z 1/2) wartości spadku lub 1/3 (2/3 z 1/2) wartości spadku jeżeli jest trwale niezdolna do pracy.
Radziłbym najpierw przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku (aby sąd ustalił kto i na jakiej podstawie nabył spadek), a potem jeżeli jest spadkobierca testamentowy wezwać go do zapłaty zachowku, a jeżeli nie zapłaci w wyznaczonym terminie pozwać go do sądu o zapłatę zachowku. |
|
|
|
 |
Anachid
|
Wysłany: 2011-07-28, 11:14
|
|
|
A jeśli teść zmarł pozostawiając teściową. to coś zmienia? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał

|
Wysłany: 2011-07-31, 08:29 Zachowek
|
|
|
Jeżeli teść w chwili śmierci miał żonę to i ona jest spadkobiercą ustawowym. Jej również należy się zachowek.
Jeżeli żona teścia i dwoje jego wnuków (dzieci zmarłego syna) zostało pominiętych w testamencie to to każdemu z nich należy się zachowek w wysokości odpowiadającej połowie z tego co odziedziczyliby gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe lub 2/3 z tego jeżeli są trwale niezdolni do pracy.
Gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe to wówczas żona teścia nabyłaby spadek w 1/2 udziału, a wnuki po 1/4 udziału.
Tak więc zachowek dla żony teścia odpowiada wartości 1/4 wartości spadku (1/2 z 1/2) lub 1/3 wartości spadku (2/3 z 1/2) jeżeli jest trwale niezdolna do pracy.
Wnuki teścia natomiast mają prawo do zachowku w wysokości odpowiadającej po 1/8 wartości spadku (1/2 z 1/4) lub po 1/6 (2/3 z 1/4) wartości spadku.
Wynika to z tego, że gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe żona teścia nabyłaby spadek w 1/2 udziału, a wnuki po 1/4 udziału (przypada im wspólnie część spadku, którą odziedziczyłby ich ojciec gdyby żył). |
|
|
|
 |
Anachid
|
Wysłany: 2011-10-05, 17:41
|
|
|
Witam!
Odświerzę zapytanie. Mam już komplet informacji.
Spadek jest po dziadku mojej żony.
Ojciec mojej żony zmarł przed śmiercią dziadka, i był jego synem z pierwszego małżeństwa.
Dziadek powtórnie się ożenił i pozostawał we wspólnocie majątkowej z drugą żoną. Druga żona zmarła przed śmiercią Dziadka.
Druga żona dziadka miała córkę z pierwszego małżeństwa, której dziadek nie przysposobił.
Dziadek testamentem uczynił spadkobiercą "wnóczkę" córkę nieprzysposobionej córki drugiej żony. ( mam nadzieję że nie wyszło masło maślane )
Sprawa spadkowa , z tego co zrozumiałem została przeprowadzona jakby "na raz" po dziadku i jego drugiej żonie.
Pytanie Jaka wysokość zachowku należy się mojej żonie i jej bratu?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał

|
Wysłany: 2011-10-08, 07:36
|
|
|
Z postu wynika, że dziadek miał syna, który nie dożył śmierci dziadka.
Syn dziadka miał dwoje dzieci - Pana żonę i jej brata.
Powołaną do spadku w testamencie jest córka pasierbicy dziadka.
Gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe to spadek po dziadku nabyły by jego wnuki - Pana żona i jej brat, każdy po 1/2 udziału w spadku.
Zachowek jaki im przysługuje to połowa z tego co odziedziczyliby gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe lub 2/3 z tego gdyby w chwili śmierci wnuki dziadka były trwale niezdolne do pracy.
Tak więc zachowek Pana żony, którego może się domagać od powołanej w testamencie córki pasierbicy dziadka odpowiada wartością 1/4 (1/2 z 1/2) udziału w spadku lub 1/3 (2/3 z 1/2) jeżeli Pana żona w chwili śmierci dziadka była trwale niezdolna do pracy.
Taki sam zachowek należy się bratu żony. |
|
|
|
 |
Anachid
|
Wysłany: 2011-10-10, 07:38
|
|
|
Dziękuję panu bardzo. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|